Teendők a hűtőkamra kivitelezés előtt

A hűtőkamrák a 0 és 5 Cº vagy a -18/-20 Cº hűtési igényű áruk tárolására szolgálnak. Jellemzően olyan helyeken van szükség a használatukra, ahol ipari mennyiségű termékeket kell hűteni. Egy új kamra megépítése minden esetben gondos tervezést és precíz előkészületet igényel, hogy a hűtőrendszer minden tekintetben megfelelően működjön.

Teendők a hűtőkamra kivitelezés előtt

Vízszintes felület kialakítása

A hűtőkamra mindig vízszintes padlóra kerül megépítésre. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a kamra falszerkezete egy az egyben követi a talaj lejtését, esetleges egyenletességeit. Ha a falak nem függőlegesek, illetve egymáshoz képest nem derékszögűek, akkor az áruk hűtése nem lesz tökéletes.

Fagyálló aljzat kialakítása

Sok esetben a hűtőkamrák padló nélküli kivitelben készülnek. Ezek a típusok úgy nevezett fagyálló greslap burkolatot kapnak, amit a hűtőkamra építés előtt kell elkészíteni.

Vízelfolyás megoldása

A hűtőkamra hőcserélő felületén jégrétek rakódik le működés közben. Ez automatikusan leolvasztásra kerül, majd pedig kondenzvíz formájában távozik a rendszerből. Fontos, hogy ennek a víznek szabad elfolyást biztosítsunk. Általában egy falba süllyesztett PVC lefolyó vagy egy speciális kialakítású gyűjtőtartály szükséges hozzá.

Kamra elemek szállítása

A szakemberek a helyszínen építik össze a hűtőkamrát. Emiatt nagyon fontos, hogy akadálymentes legyen az útvonal, amin keresztül az elemeket lapraszerelt formában eljuttatják a kivitelezés helyszínéig.

Szellőzés biztosítása

A rendszer optimális működéséhez megfelelő szellőzés szükséges. Már a telepítési hely megválasztásakor is ügyelni kell arra, hogy a hűtőaggregát olyan helyre kerüljön, ahol megoldható a szellőző rendszer kialakítása. Ezt az egységet általában kültérre szokták telepíteni oldalfalra vagy lapostetőre.

További részletek: frigoprofil.hu


Címkék: Szolgáltatások, Hűtőkamra
Dátum: 2021-04-26
Programozás könyv
Hirdetés