Nagyon sok munkaerő hiányzik az országban

Szinte már a csapból is az folyik, hogy nincs elegendő munkaerő, de ezek nem hamis állítások. Sajnos valóban kevés a szakember, és nemcsak egyes szakterületeken, hanem globálisan is. A jó szakmunkástól kezdve a képzett diplomáson át a takarítónőig mindenhol hiány van. A kormány is észleli ezt a problémát, és nagyon sok pályázatot hirdetnek a munkahelyteremtés elősegítése érdekében.

Nagyon sok munkaerő hiányzik az országban

Emelkednek a bérek?

Az lehet, hogy emelkednek a bérek, de ezzel a munkáltatók terhei is egyre magasabbak lesznek – számolt be nekünk az egyik híres vállalkozói blog szerkesztője. Azt kevesen veszik figyelembe, hogy nem mindenki tudja drasztikusan emelni a szolgáltatási árakat, hiszen ha megtenné, rögtön be is zárhatná a szolgáltatását, mert nem lenne piacképes. A konkurenciák között hatalmas verseny van, és nem számít már annyira a szaktudás és a megbízhatóság. A legtöbb ajánlatkérő csakis az ár alapján dönt, és más szempontot nem is néz. Ilyen helyzetben hiába emelik a béreket, a vállalkozó leépíti az embereit, mert nem tudja kitermelni a nagyon magas járulékokat.

A munkavállalók pedig megunják ezt, és aki teheti, kimegy az országból, aki pedig itt marad, elmegy a gyárakba sormunkát végezni három műszakban, mert így olyan fizetést vihet haza, miből el tudja tartani a családját, és ki tudja fizetni a számláit. Ugyanezt egy kis- és középvállalkozás nem tudja megtenni, vagy ha megteszi, akkor nagyon kevés alkalmazottal tud csak működni.

A munkaerő itt van az országban, csak nem jó helyen. Sokan kényszerülnek más területen dolgozni, mint a végzettségük, mert azt sajnos nem fizetik meg. A legtöbb munkahelyen inkább betanítják az embereket, ezzel is spórolva, hiszen ha nem szakmunkásként van bejelentve, kevesebb bért lehet fizetni az alkalmazottnak.


Címkék: Kereskedelem, Vállalkozói blog
Dátum: 2019-03-12
Programozás könyv
Hirdetés