Mit kell tudni az emelt informatika érettségin?

Nem elegendő, ha valaki csak a Microsoft Office irodai programcsomag használatával (Word, Excel, Access) foglalkozik, hiszen a legtöbb pontot érő feladat egy programozási feladat. A diákok választhatnak, hogy konzolos vagy grafikai alkalmazást készítenek, de ez nagyban függ a választott nyelvtől is. A Java nyelv segítségével mindkét típust el lehet készíteni, és megtanulni sem olyan nehéz.

Mit kell tudni az emelt informatika érettségin?

Ingyenes Java tanfolyam segíthet a felkészülésben

A hivatalos érettségi követelmény szerint a vizsgázónak tudnia kell a programfejlesztés alapfogalmait (forrás program, interpreter, compiler, szintaxis, szemantika, deklaráció, definíció, változó, konstans, literál, gyengén és erősen típusos nyelvek), valamint tudnia kell alkalmazni a legfontosabb egyszerű adattípusokat: egész, valós, logikai és karakter típusok. Ezek mellett természetesen a legfontosabb összetett adattípusokat is magabiztosan kell kezelnie: karakterlánc, egydimenziós tömb (vektor) és struktúra (rekord) adattípusok. Ismernie és alkalmaznia kell a típusok közötti konverziókat, és az egyes adattípusokhoz tartozó műveleteket. A vizsgán tudnia kell egyszerű és összetett aritmetikai és logikai kifejezéseket készíteni a választott programozási nyelven, valamint algoritmust kódolnia mondatszerű leírásból.

A vizsga egyik feladatát sem szabad lebecsülni, hiszen a látszólag könnyű feladatok is okozhatnak komolyabb fejtörést. A pastecode.eu weboldal nemrégiben ingyenes Java tanfolyam keretein belül készíti fel az érettségizőket a próbatételre. A weboldalon elhelyezett tananyag felkészíti a tanulókat minden olyan feladattípusra, ami szembe jöhet velük az emelt szintű érettségin. A képzéshez nem szükséges semmilyen előismeret, csupán kitartás kell és sok gyakorlás.


Címkék: Számítástechnika, Ingyenes Java tanfolyam
Dátum: 2019-05-04
Programozás könyv
Hirdetés