Milyen ágyban kényelmes aludni?

Életünk egyharmadát fekve töltjük, alvással, ez biológiai létszükséglet a szervezetünknek. A testünknek nagyon fontos, hogy ezt a pihenési időt milyen minőségű ágyon élvezzük, hogyan biztosítjuk önmagunknak a kényelmet. Érdemes tehát sorra venni a szempontokat, mit kell tudnia egy jó ágynak?

Milyen ágyban kényelmes aludni?

Ne az ár legyen a fő választási szempont!

A legfontosabb, hogy az ágy megfeleljen a használója testalkatának, súlyának, életkorának, egészségi állapotának. A gerincnek megfelelő ágy lapos és elég kemény, hogy háton fekve kinyújtsa a gerincünket. Testesebb embereknek keményebb matracot ajánlanak, vékony, csontosaknak inkább egy kicsit puhábbat. De semmiképp se süppedjen bele a test, mert az zavarja a jó alvást. Érdemes figyelni a bútorszövetre is – legyen jól tisztítható, szellőztethető, lehetőleg természetes anyagból készüljön és legyen kellemes tapintású.

A fekvőfelület ideális magassága

Az emberi szervezet teljes regenerálódását a kényelmes, zavartalan, elegendően hosszú alvás biztosítja. Ehhez mindenképp jó minőségű heverő, kanapé vagy franciaágy kell. A rossz fekhely, a rossz alvás egy idő után gerincbetegségek kialakulásához vezet, amelyek igen kellemetlen tünetekkel járnak. Vagyis: alvóhely vásárlásakor ne az ár legyen a fő választási szempont! Nézzük meg például az ágy magasságát, nézzük meg, hogy állítható-e ez a magasság. Különböző magasságúak az emberek, a túl alacsonyaknak más kell, mint a túl magasaknak. Azt szokták mondani, hogy akkor jó egy embernek az ágy magassága, ha felkeléskor derékszögben tudja a térdeit tartani, amikor a lábát a földre teszi a papucsába. Csípőízületi problémákkal küzdő idősebbeknek szintén a kicsit magasabb fekvőfelületről könnyebb a felkelés, illetve az esti lefekvés.


Címkék: Életkedv, Heverő
Dátum: 2020-06-23
Programozás könyv
Hirdetés