A sikeres karrier megalapozása pályaválasztáskor

A pályaválasztás nem könnyű feladat, ami fokozottan igaz, ha 18 éves kamaszként kell eldönteni, hogy milyen hivatást választunk magunknak. Az persze mindenki számára világos, hogy egy sikeres életutat szeretne bejárni, ami magában foglalja a kiegyensúlyozott magánéletet és a pénzügyileg is kielégítő, eredményekben gazdag karriert.

A sikeres karrier megalapozása pályaválasztáskor

Személyiség, érdeklődési kör, képességek

A szakemberek szerint a sikeres karrier egyik legfontosabb építőköve az önismeret, de emellett azt is hangsúlyozzák, hogy meg kell tudnunk különböztetni a velünk született tulajdonságainkat azoktól a képességeinktől, melyek az évek során fejleszthetők, magasabb szintre emelhetők. A személyiség a jellemző viselkedési, gondolkodási és érzelmi minták összessége, melyek már a születésünk pillanatától fogva meghatározzák, hogy milyen felnőtt válik majd belőlünk, és milyen szakmákban lehetünk sikeresek. Az érdeklődéi kör az idő előrehaladásával sokat változhat, de megfigyelhető, hogy bizonyos témák, tevékenységek iránti fogékonyságunk továbbra is szilárd marad. Ezekkel ellentétben a képességeink könnyedén fejleszthetők, amennyiben kellő időt és energiát szánunk a tanulásra.

Foglalkozások megismerése, pályaorientáció

Miután tisztába kerülünk önmagunkkal, akkor a sikeres karrier megalapozásához az is nagyon fontos, hogy nagyobb rálátást kapjunk azokra a foglalkozásokra, amelyek szóba jöhetnek a pályaválasztás során. Mivel az útmutatókban, tájékoztatókban leírtak kevés valódi ismertet adnak a választható szakmákról, ezért érdemes felkeresni olyan személyeket, akik az adott pozícióban dolgoznak, és részletes betekintést tudnak nyújtani azzal kapcsolatban, hogy az adott munkakör pontosan milyen feladatokat foglal magában. Ezek után sokkal könnyebben tudjuk eldönteni, hogy mely területen tudunk kiteljesedni a legjobban.


Címkék: Életkedv, Sikeres karrier
Dátum: 2019-05-28
Programozás könyv
Hirdetés